lördag 5 september 2015

Budapest. Andra chansen.

Nb. Jag var inte särskilt påläst när jag åkte ner och inte särskilt noga med att hålla mig a jour med nyhetsflödet när vi var på plats, så jag blev jag något förbryllad när jag i efterhand fick frågor om -Hur VAR det, var det inte totalt kaos?! syftande på den pågående flyktingkrisen och hanteringen av det på plats i Budapest. Det var inte totalt kaos. Det märktes, sjukt nog, faktiskt inte alls. Så det är med lite delade känslor jag skriver inläggen om hur bra vi än en gång hade det där. För vi var där igen, och vi hade det bra


Budapest gick direkt till final första gången, i somras, men vi tog ändå Budapest till andra chansen.

En kombination av en ressugen mamma (eller två, både jag och min mamma -alltid ressugna), en planeringsdag på dagis (=stängt mitt i veckan) och vårt Malmöhus uthyrt via airbnb gjorde att en resa första veckan i september framstod som ett riktigt vettigt alternativ, trots att jag "nyss" haft sju veckors ledighet.

Vi åkte samma flygbolag, på samma tid, till samma stad. Hyrde liksom förra gången bil alla dagarna och bodde i samma lägenhet. Badade på samma bad och åt till och med på samma restaurang två gånger, som vi åt på i somras två gånger.

Men ändå var det en helt ny resa och vi såg mest saker vi inte såg förra gången. Det var riktigt varmt så vi tog det rätt lugnt, och vi fick ingen gps av bilfirman (trots att vi hade bokat en -ställde till så mycket liv på flygplatsen om det jag orkade men till ingen nytta) så vi höll oss mestadels inom den del av stan som gick att se på vår karta.

Första dagen var vi uppe i gamla stan på Budasidan och tittade på utsikten över Donau och Pest från Fiskebastionen.

Hade välbehövlig vatten- och fruktstund i skuggan under ett träd.

Och svalkade oss lite till i skuggan av en staty. Det var 36 grader den här dagen, så att sitta i solen var uteslutet.

Körde bilen för lunch hos Nancsi Neni i utkanten av stan på rekommendation från en vän som varit mycket i Budapest och blev inte besvikna.

http://www.nancsineni.hu/

Gulasch och gåslever, panerad mat med potatismos och gammeldags sockerdressad sallad.


Sen badade vi på Palatinus. Övergår mitt förstånd hur det kunde vara mer folk där en tisdagseftermiddag i september än en onsdag i slutet av augusti men det var det. Men nästan uteslutande ungrare den här gången.

Dag två tog vi en entimmas båtsightseeing och det fläktade skönt! Såg den imponerande maktdemonstrationen till parlament från vattnet och drack kaffe och läsk ombord den nästan tomma båten. 


Barnen njöt av en stund på båten på sitt sätt. Min mamma försökte få dem intresserade av de olika hus och byggnader vi körde förbi men förgäves. Jämförde med när vi var små, seglade runt på östkusten i vår båt och jag bara låg under däck och ritade och läste Ronja Rövardotter för tusende gången. 

Promenerade på gågatan och väjde undan alla inkastare på restaurangerna för vi hade siktet inställt på lunch på saluhallen och det var ett bra beslut. Tog spårvagn (som barnen hade tjatat så om!) till stora pariserhjulet och åkte det igen.


Hängde lite på lekplatsen nedanför pariserhjulet och svalkade fötterna i dammen igen.
Promenerade lite till på gågatan och jagade några duvor på torget utanför basilikan (eller gick ett varv inne i den i mammas fall).

Sen var två dagar i Budapest slut. Men det blir nog fler resor dit.
2 kommentarer:

  1. Åt bara på restauranger med svensk meny åxå?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha, nu var du rolig. Enligt min erfarenhet finns inga svenska menyer i ungern. Iallfall inte om man undviker gågatan.

      Radera