onsdag 6 november 2013

Vardagswok.

Fräs 400g köttfärs i matolja med tre finhackade vitlöksklyftor och en finhackad chili. Rör ner två matskedar tomatpuré, två matskedar sesamolja, och två matskedar finriven färsk ingefära. Vänd ner strimlade grönsaker efter tycke och smak. Någon form av lök gul lök eller purjolök är ett måste. Vitkål eller kinesisk salladskål ger fin smak, liksom champinjoner och paprika. Skalad och urkärnad gruka i ganska tjocka halvmånar är förvånansvärt gott att woka men får inte koka med för länge. I färsk volym utgör de strimlade grönsakerna ungefär dubbelt så mycket som köttfärsen. Låt dem fräsa med en liten  stund och häll sen på 1 dl japanska soja och låt den koka in, rör då och då. Fördela broccolibuketter över färsen, häll på en halv deciliter vatten och lägg på ett lock. Låt stå på hög värme cirka fem minuter så att broccolin blir färdigångad. Den som lyxar vänder ner en rejäl näve färska böngroddar nu på slutet. Servera med ris. Ställ fram chilisås, soja, fisksås och sesamolja och låt var och en krydda extra efter behag. I vårt hus krävdes även ketchup

Ibland när jag vill lura i barnen grönsakerna så finstrimlar jag dem till oigenkännlighet och låter dem koka lite längre (inte broccolin dock) så att det blir mer av en köttfärssås än en köttfärswok. För att öka barnvänligheten ytterligare kan man såklart dra ner på chilin och öka på tomatpurén.

Som ett piffigt tilltugg kan man göra "asiatiska pressmorötter". Gör en ättikslag enligt recept på pressgurka ur valfri kokbok, men utan eventuell persilja. Strimla morötter på längden med potatisskalaren, skär 1/2 chili i skivor och en liten bit ingefära i tärningar. Lägg allt i lagen och låt det stå och dra en stund, gärna en halvtimme. Fungerar exellent med rättika (eller morot/rättika blandat) om man är begåvad med det. Man kan såklart även använda gurka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar