måndag 23 september 2013

Pumpasoppan.

Recept har alltså efterfrågats och det kommer typ här. "Typ" eftersom jag inte riktigt har koll på proportionerna, man får smaka sig fram.

Pumpasoppa är egentligen inte en favorit hos mig, allt för ofta smakar rätter lagade med pumpa allt för lite. Pumpans svagt söta smak tar över och gör det hela smaklöst. Men så åt jag en pumpasoppa hos mamma som var helt okej, där man började med att rosta pumpan i ugnen. Och sen så läste jag ett pumpasopparecept någonstans där ungefär alla smaksättare man kan tänka sig ingick och då tänkte jag; "Antingen är det där dödsäckligt, eller så är det precis det som behövs till pumpan". Så provade jag och det var gott. Sen kombinerade och experimenterade jag lite med dom där två recepten och här är vi nu, halvvt om halvt receptlösa, men med en god soppa.

I lördags använde jag butternut-pumpa, men jag har med framgång använt andra pumpasorter på samma sätt. I lördags använde jag 9 pumpor, men man kan med framgång laga soppan på bara en pumpa, eller kanske till och med en halv. Men nedan tänker vi oss en normalstor butternut-pumpa, då räcker det som huvudrätt till kanske fem personer, som förrätt kanske till några fler. 

Butternutpumpa.

Börja med att ansa pumpan; dela den på längden, skrapa ur kärnor, skär den i skivor rätt över -ungefär 1 1/2cm tjocka och skär bort skalet. Smörj en plåt med olivolja, lägg på pumporna (i ett lager, annars får du ta en plåt till) och pensla med lite mer olivoja. Sätt in kalaset i 225 grader varm ugn i ungefär 20 minuter, kanske lite till. Pumporna ska ha fått lite färg, men inte för mycket, och de ska vara helt genombakade och mjuka.

Undertiden pumporna är i ugnen; skala och grovhacka en gul lök, en halv purjolök, en (mjölig) normalstor potatis, två vitlöksklyftor. Finhacka 1/2-1 röd chili (beroende på chilins styrka i förhållande till hur starkt man vill att det ska bli). Fräs de tre löksorterna och chilin i smör och olivolja (snåla inte på fettet!) i cirka fem minuter, utan att det tar färg.

Lägg sen ner potatis och den bakade pumpan.

Häll på ca två deciliter apelsinjuice, knappt 1/2 dl japansk soja, två-tre skedar tomatpuré, och två-tre matskedar finriven färsk ingefära och juice av 1/2 lime. Rör runt och häll på kokande vatten så att det täcker och står lite över grönsakerna. Några rejäla drag med svratpepparkvarnen och lite vitpeppar kan också få följa med. Tillsätt sen buljongtärningar och/eller fond "lagom mycket" i förhållande till vattnet -inte för mycket så att det blir översalt. Jag tycker det blir godast med hälften grönsaks- och hälften hummerfond/buljong men det beror lite på vilka tillbehör man tänker servera till. Ska man göra soppan helvegetarisk går det såklart bra med bara grönsaksfond/buljong. Gillar man inte skaldjur kan man köra grönsaks- och kycklingbuljong/fond. Nåväl, låt det hela koka tills alla grönsakerna är helt mjuka, rör då och då. Det tar 20-30 minuter.

Sen ska hela rasket mixas så att det blir helt slätt. Blir det för tjockt, så att det inte går att mixa, tillsätt lite vatten. När det är slätt mixar du i 5 dl vispgrädde (eller matlagningsgrädde om du vill vara snål, men det vill du inte). Justera sen konsistensen med vatten.

Och sen kommer den finkänsliga avsmakningen, det är här det svåra börjar, för nu gäller det att se till att de är lagom smakrikt, lagom salt, lagom syrligt. Börja med att "grovjustera" genom att tillsätta mer fond, lite i taget om det är allt för smaklöst alltihop. Här är ju flytande fond lättare att hantera än tärningar men... Rör om ordentligt och låt det stå till sig några minuter innan nästa provsmakning. Sen balanserar man sältan genom mer soja, kanske lite mer sting med mer ingefära, och troligen behövs mer syrlighet så då pressar du i en apelsin och/eller mer lime. Och så jonglerar man med detta till det känns bra. Ta det lugnt med fonden bara, så att det inte smakar konstgjort alltihop, och ta det lugnt med saltet för det är svårt att rädda något man översaltat. Behövs mer krämighet och lenhet så kör på lite mer grädde. Ja, snart är det perfekt.

Som tillbehör serverade jag i lördags tunt strimlad fänkål som fått ligga i kallt vatten nån timme för att verkligen krispa till sig, blandat med fint strimlad salladslök, hackad dill och ett gäng räkor, på med lite svartpeppar, pressa på lite citron och så rör i en skvätt olivolja så att det blir lite glans på det hela. Detta lades alltså i en hög och dekorerades med fänkålsblomma. Går såklart med dillkvist om man föredrar det.

För en tydligare asiatiskt touch kan man byta dillen mot färsk hackad koriander, men det vågade jag inte i lördags för det finns rätt många i min närhet som har svårt för just koriander -så som jag hade.

Om man är mer av en köttis och har använt kycklingbuljong kan man ta fänkål/salladslök/olja och lite mindre citron, och strö knaperstekta baconsmulor på toppen.

Krutonger piffar alltid till det lite.

Om man inte vill ha något i botten kan man köra en klick vispad creme fraishe (eventuellt smaksatt med lite lite apelsinskal och riven ingefära) ovanpå soppan, och lite finhackad gräslök.

Kan tänka mig att man kan köra ungefär samma recept med sötpotatis som har pumpans söta-fadda smak. Och kan skulle med fördel kunna köra en morotssoppa med samma bas som ovan. Fast morötterna ska nog inte ugnsrostas, och behöver en potatis extra för konsistensen, men annars. Det ska jag prova.

Och nu gör ni pumpasoppa där hemma. Ni har nån månad eller så på er till halloween då ni serverar detta som förrätt. Hej!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar