fredag 13 februari 2015

Världens bästa mammor då?

Senaste veckan har en länk poppat upp i mitt facebook-flöde fler gånger. Den om att svenska pappor är världens bästa pappor. Och det är ju fina bilder, det är det.

Men alltså...  
 
"It is custom in Sweden for mothers to take the first four months of leave while their husbands take the second period." På allvar. Hur många mammor känner vi som gick tillbaks till jobbet efter fyra månader? Och det är inte alls "nomalt" att dela lika -det är ju därför jämställdhetsbonusen infördes. Och trots den bonusen är fördelningen i uttag av dagar långt ifrån jämställd.

Då har vi dessutom bara talat om uttag av dagar, som om uttaget av dagar har någonting alls att göra med hur länge respektive förälder är hemma med barnet? Det har jag retat mig på länge i debatt och statistik angående jämställdheten i föräldraledighet. Har man helt glömt bort det lilla faktum att man kan vara ledig UTAN att plocka ut dagar? Något alla som har råd överhuvudtaget gör, i stor omfattning. Och eftersom det fortfarande är så att pappan är den som tjänar mest i de flesta familjer, förlorar man mer på när pappan är hemma med barnen än när mamman är det -när man plockar ut föräldradagar såklart, men ännu mer när man inte gör det. Det är ännu sämre med den faktiska jämlikheten än den statistiska.

Sen skulle man kunna fortsätta genom att titta på uttag av VAB-dagar. Är det jämnställt? De som går ner i arbetstid för att barnen ska slippa vara på dagis tio timmar av dygnets 14-15 vakna timmar, är det mest pappor? (Nej, det är inte heller något som man måste, och absolut inte något som alla har råd med. Men dagishetsen FINNS där -jag jobbar 80% och ändå är mina barn minst en gång i veckan sist att hämtas.) 

Med detta vill jag komma fram till två enkla saker:

1) Titeln på artikeln borde vara Swedish parents are the best in the World. Och bara på var tredje-fjärde borde det vara en pappa, resten borde vara en mamma. Frågan är väl om någon skulle vara intresserad då. Det kunde vara jag som satt och tittade på när barnen lekte på den högra bilden (min dotter har en sån där svamppall i sitt rum). Men skulle 31 tusen människor dela den artikeln? Troligen inte och det är ju trist. Det är fortfarande uppseendeväckande med bilder på pappor som gör vardagliga saker med sina barn, även i kretsen av mina svenska vänner. Det är ännu tristare.
 
Bilderna har jag helt olovligt stulit från artikeln. Fotograf Johan Bävman.
2) Tack Sverige för vad som ändå är VÄRLDENS bästa föräldraförsäkring.

Laleh – Mamma

2 kommentarer:

 1. Håller med dug till hundra procent när det gäller föräldraledighet och VAB-att det tillhör mamman på något heligt sätt som man inte har rätt att röra i. Däremot tycker jag att det är bra att artikeln delas så att pappor i andra länder kan få upp ögonen för att det är viktigt att vara med sina barn. Tro mig att vi hade den här diskussionen många gånger när vi bidde i Cardiff och Martin var föräldraledig och jag jobbade!

  Men ett stort hitta för Sveriges fantastiska föräldraförsäkring!

  När öppnar du caféet förresten? 😄

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, i en internationell kontext kan jag se att det är bra förstås -och fattar att ni fick diskutera det mycket, så segt?!

   Café/restaurang. Ja du. Öppnar väl när vi betalt av huslånen så att min lön inte behövs längre ;) Skämt å sido. Det är lite av en dröm men än så länge är jag för feg. För rädd att sitta där utfattig och sönderarbetad...
   Ha en bra måndag! /E

   Radera