tisdag 9 april 2013

Det allra enklaste är det bästa.

Av någon anledning blir det en viss matfixering här på bloggen för tillfället. Jag vet inte varför men jag hoppas ni står ut. Mat är trots allt min största hobby. Handla mat, laga mat, äta mat. Och när jag som nu sover uselt är det som att min hjärna försöker trösta mig med mat. Tänka på mat, skriva om mat, och tyvärr äta mat. Den där bebisen är 5 månader idag och borde snarast lära sig att itne äta en gång i timmen på nätterna. Snart ska det bli diciplin. Snart. MEn det är så svårt när man är trött...
Här kommer iallfall något som är bland det enklaste man kan laga, och samtidigt bland det godaste. Ni har alla ätit det, men allt för ofta glömmer man bort att laga det:
Kokt torsk med kokt potatis.

Hemligheten ligger i de små finesserna. Självklart blir det godare ju finare fisk man använder. Färsk är bäst. Men det är alls inte fy skam med tinad fryst. Jag har faktiskt slutat köpa block för det är ofta lite fulare bitar då, jämfört med styckfryst. Inte för att det spelar någon roll för smaken egentligen, men det ser trevligare ut med hela filéer.

Jag brukar koka i stekpannan, man behöver ju ändå inte så djupt med vatten och då får filéerna plats utan att trängas. Man kan koka i buljong (från tärning) men det förtar lite smaken på torsken. Jag brukar istället lägga några morotsbitar, några lök och/eller purjolöksbitar i vattnet. Ett lagerblad, några hela vitpeppakorn, några hela kryddpepparkorn och, framför allt, rejält med salt. Har man persiljestjälkar och/eller dillstjälkar hemma så i med det också (se dillinlägget...). Om det ska vara lyx de luxe så skvimpar man i lite vitt vin, eller för den delen en matsked vitvinsvinäger. Men nu börjar vi komma bort från det enklaste. Stormkokar gärna spadet en liten stund medan jag gör ordning fisken eller potatisen för extra smak, men det är inte nödvändigt. I med fisken och precis när det börjar koka igen så sänker jag värmen till lägsta, eller stänger av plattan om det är riktigt tunna små filéer, lägger på ett lock och så väntar man tills det är färdigt. 

Sen är det ju tillbehören, ju fler desto bättre, men så länge man har potatis och smör klarar man sig. Jag listar dem nedan enligt min personliga prioritetsordning.

1. Kokt potatis kan man inte tumma på. Ingen LCHF eller GI duger för mig. Personligen föredrar jag skalad, mjölig potatis, men där får ni välja själva. Många verkar föredra fast potatis, jag har aldrig förstått varför. Om det ska gå riktigt snabbt delar jag potatisen i bitar. Dillkvistar om man har. 

2. Smör. Igår orkade jag inte ens smälta det utan la små klickar över tallrikarna, men det väckte lite protester hos barnen. Så smält det. I en kopp i micron går utmärkt. Sen brukar fint folk skira det, alltså använda bara det gula och slänga bottensatsen, men jag tycker inte det blir lika gott, jag använder allt.

3. En klyfta citron att pressa över. Så självklart.

4. Fint rivna morötter. Jag vet inte varför, men det passar så bra till, det lite knapriga söta. Gärna blandat med grovrivna äpplen, och en gnutta citron.

5. Hårdkokta finhackade ägg. Barnsligt men gott.

6. Riven pepparrot är lyx. Lätt och billig lyx. Från tub i värsta fall, men en spn tub var det länge sen jag hade det hemma.

7. Hackat kryddgrönt. Dill och/eller persilja och/eller gräslök, att strö över efter behag.

8. På krogen får man ofta kokta eller ugnsbakade rödbetor till. Fråga mig inte varför just rödbetor skulle vara bättre till torsk än andra grönsaker men jag gissar att det är för att rödbetorna funkar bra med pepparroten, om man nu lagt på det. Och så utgör det en vacker färgklick, särskilt om man av någon anledning uteslutit morötterna. Men rödbetorna har å andra sidan en tendens att sprida ut sin färg över hela tallriken så att det hela ser rätt oaptitligt ut efter en stund, så jag är inte helt övertygad om deras berättigande till torsken.

Det var det hela. Vad har ni till torsken?

3 kommentarer:

  1. Jag testade nyligen att laga detta med styckfryst torskrygg, liknande paketen med laxbitar, det var en hit!

    SvaraRadera
  2. kokt torsk med smältsmör blandat med hackat ägg, ärtor och kokt "FAST" potatis och sallad- GOTT

    SvaraRadera