måndag 15 april 2013

Recept på laxen har efterfrågats.

I lördags serverades en hederlig gammal klassiker -inkokt lax. Det var länge sedan jag gjorde det sist men det kommer inte att dröja lika länge till nästa gång. Laxen gjorde stor succé.

Går mycket snabbt att tillaga och som festmat har det den stora fördelen att den BÖR lagas dagen innan och sedan serveras kall.
Det finns otaliga recept på nätet men vi gjorde såhär:
Jag hade två hela laxfiléer totalt ca 3,7kg. Det var beräknat till 17 vuxna. Jag hade räknat högt eftersom jag trodde att kanske några av de större barnen (7 barn på kalaset) skulle vilja äta av laxen också, inte hålla till godo med korv med bröd. Slutsumman vuxna blev 15 personer och inget av barnen åt av laxen. Alltså blev det drygt 1/2 filé över. Så vet ni.

Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg bakplåtspapper i botten på två långpannor/rejäla formar. Putsa laxfiléerna och ta bort eventuella ben. Lägg ner laxfiléerna med skinnsidan neråt. Med lite våld fick en hel filé plats i varje långpanna. I värsta fall får man kapa och lägga en mindre bit vid sidan av men det blir ju inte lika flott.
Vi hittade recept som såhär:
Koka upp 4,5l vatten, tillsammans med ungefär en matsked av vardera vitpepparkorn, svartpepparkorn och kryddpepparkorn. Två lagerblad och tre matskedar socker och 2,25dl ättikssprit. 1 dm purjolök i bitar och en näve dillstjälkar. Och 1dl salt. En citron i skivor.
Med facit i hand och efter att ha tittat på ännu fler recept på nätet ska jag nästa gång ta ännu mer ättika och socker (kanske 3 1/2dl ättika och 1 1/2dl socker till ovanstående vattenmängd). Men det är ju en smaksak. Det var väldigt gott ändå alltså.
Låt koka ca tio minuter, sila sen lagen över laxarna, så mycket du vågar i långpanna, helst ska det ju täcka laxen. Om laxen sticker upp ur lagen täck löst med aluminiumfolie.
Sätt in i ugnen i 15 minuter. Låt svalna och ställ sedan kallt över natten. Vi satte ännu en plåt ovanpå folien som lock, och så på med stora stenar, då trycktes filéerna liksom ner i lagen. Om man har dåligt med plats i kylskåpet är det praktiskt att ha festen vid en årstid då dygnstemperaturen är mellan 0 och 8 grader...

Inför servering, häll av lagen, vänd försiktigt upp laxen så att du kan dra av skinnet. Vänd sedan över laxen på uppläggningsfat. Garnera valfritt. Förr i världen då mamma jobbade på pensionat dekorerade dom med konserverad vit sparris, majonäs och gröna ärtor. Men det går såklart att variera oändligt -rädisor i skivor eller klyftor, hårdkokta ägg i klyftor, tunna skivor gurka eller små tärningar, späda salladsblad, ärtskott, krasse. Jag spritsade rader med små majonäsrosor, lade räkor i vackra radet och så på med små dillvippor. Runt omkring tjockt med kokta kalla gröna sparrisknoppar och citronskivor. Jag blev riktigt imponerad själv så fint det blev, tyvärr missade jag att ta kort på resultatet. En bild på resterna i burk är allt jag kan bjuda på...

Till detta serverades nykokt färskpotatis, romsås (majonäs, gräddfil, gräslök, dill, röd rom, svartpeppar) och fetasås (turkisk yoghurt, mosad fetaost, sweet chilisås, finhackad persilja), det dödbakta brödet från i torsdags (tinat och värmt i 10 minuter i 175 grader inför servering), ostar, smör, sallad med vinägrette och tomat-mozzarellasallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar