fredag 16 maj 2014

Fredagsfin fredagsfisk!

Jag har den stora turen att ha barn som tycker om fisk. Och den stora oturen att ha en man som tycker inte så mycket om fisk. Iallafall inte innan den är uppäten, då brukar han nästan alltid säga, lite förvånat "Åh, det var ju riktigt gott det här", men det har han snabbt glömt till nästa gång.

Idag blev det iallafall fredagsfin fredagsfisk, en variant på ett recept som svärmor brukar laga.

Tag en laxbit så stor så att den räcker till hela familjen. Skär bort skinnet och lägg den med "före-detta-skinnsidan" neråt i en smörsmord form. Vitpeppar och salt på. Och sen hyvlar du en liten spänstig smaskig squash i tunna skivor och lägg dom vackert omlott över hela laxen. Salt och svartpeppar på, och ringla lite olivolja över. In i ugnen i tio minuter 225 grader.

Efter tio minuter tar du ut formen, strör grovriven parmesan tunt över hela härligheten, och slår en burk grädde runtomkring. Sänk till 200 grader och sätt in härligheten igen.

Använd gärna temometer och ta ut laxen när den är 58 grader innertemperatur. Det tar mellan tio oh tjugo minuter beroende på hur stor och hur kall laxbit du har. Idag var min laxbit rätt stor och fortfarande lite frusen så det tog en jävla tid.

När tempen är sisådär 50 grader kan man kolla om det har fått lite färg. Är det fortfarande blekt så höj till 250 grader sista stunden.

Ät med kokt potatis. Helst färsk sådan såklart. Och i dessa dagar serverar du med fördel smörstekt sparris till det hele.

 
Fotnot. I originalreceptet lägger man en bädd av spenat under fisken, istället för squash ovanpå. Parmesanen kan då vara på redan från början och temp kan vara 200 grader mest hela tiden.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar