måndag 3 februari 2014

Två fyraårskalas på en dag.

Japp, vi kan börja med att konstatera att det är väldigt mycket PUH!

Men vi har gjort det förr, haft både dagiskalas och släktfirande på samma dag och jag känner att det är ändå bättre än att ha ett kalas om dagen, och "förstöra" en hel helg. Med lite planering och inte så lite förberedande fungerar det.

Barnkalas för dagiskompisarna -för första gången! var mellan 11 och 13. Hållpunkterna var som följer:
Fri lek undertiden barnen kommer, de flesta var mycket nyfikna på att kila omkring i huset och kolla in leksakerna i fyraåringens, ettåringens och åttaåringens rum.
Vi samlade ihop paketen hade "snurra flaskan". Födelsedagsbarnet fick börja snurra, den som flaskan pekar på får hämta sitt paket och ge det till födelsedagsbarnet. Den som flasken pekade på får sen snurra. Flaskan var ganska lydig och pekade oväntat länge på dom som inte redan blivit utpekade. Enda problemet var kanske att vår fyraåring inte är en sån som river upp pappret så snabbt hon kan, utan en sån som långsamt, nästan utstuderat, drog av flik efter flik av papper. När dom sen ändå satt i ring så la jag ur så många "memorykort" som det fanns barn på golvet med baksidan upp, och så fick dom ta varsitt. Och sen fick dom leta upp samma kort bredvis sitt glas, dvs på så sätt bestämdes var dom skulle sitta. Det var ett ganska bra sätt att slippa "Jag vill (/inte) sitta brevid honom/henne"-problematik.
Sen fick alla titta under sin tallrik och där låg lite (låtsas-)sedlar. Så fick dom gå ut i köket och ställa sig i kö och köpa korv och pommes frites av korvgubben, aka min man. Till bröllopet i höstas köpte jag ett paket små godispåsar (tusen stycken dvs), dom hade vi nu klippt av lite så att dom var lagom som pommes-påsar. Matstunden förlöpte fint.
Efteråt fick dom leka fritt en liten stund igen, medan vi dekorerade tårtan och dukade om (det var engångsartiklar för hela slanten...).
Sen samlade jag ihop dom och försökte "Nu när vi har ätit så mycket behöver vi nog röra oss lite innan vi orkar nån tårta", tänkte köra lite mormors lilla kråka, Honky Tonk, Fågeldansen och lite fridans till Gangham style. Men det var det inte så många som var intresserade av. Efter första ..."slank hon ner i diket" låg dom flesta killarna kvar på golvet i en stor brottarhög. Så vi gick direkt på tårtan. Hade gjort det mycket enkelt för oss genom att köpa färdig glasstårta som dekorerades med vindruvor och tårtljus. Det serverades också kokosbollar med rosa kokos (strykande åtgång!), vindruvor, och brysselkex med grönt socker.
Sen var det lite frilek igen medan vi dukade av och förberedde fiskdamm.
En kvart innan hemgång körde vi fiskdammen till barnens lycka, och då satte vi också på en film så att dom som fått sina påsar kunde gå och sätta sig i soffan och slappa lite.
På det hela taget en ganska smärtfri tillställning.

 
Sen städade vi och hann till och med vila en timme innan ruschen inför kalas nummer två tog vid. Det serverades fika à la afternoon tea. Det var pigs in a blanket (korvar och fryst smördeg), kantskurna sandwichar med ost/skinka och rökt lax/ruccola/pepparrotsost. Det var nybakta scones i färgglada muffinsformar med smör, cheddarost och sylt, det var kladdig chokladkaka med jordgubbar och grädde, det var brysselkexen och kokosbollarna igen, och det var ischoklad. Det var te (såklart!), och kaffe, det var öl och alkoholfri halvtorr cider, saft och läsk. Det var mycket uppskattat och klart mer avslappnat än barnkalaset...


Detta var i söndags. Igår, måndag var jag lite död, men nu har det rättat till sig igen. Eftersom det blev ganska många sandwichar gjorde vi kålsoppa till kvällsmat, och serverade grillade ost-skinkmackor till det...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar