söndag 17 februari 2013

Rester

Att januari är en fattig månad är allmänt vedertaget, det skrivs om hur man sparar pengar och tar hand om rester i varenda tidning.

Tack vare en härlig räkning (drygt 11 kack) för renovering av bilen, är februari för vår del likaledes torftig. Därför jag har varit mer restbenägen än vanligt, så förra veckans vardagar bestod samtliga middagar av saker från frysen. Det var gott!

På MÅNDAGEN serverades sista laddningen hemmagjorda köttbullar som var kvar sen julen. Självklart med kokt potatis, heminlagda grukor och rårörda lingon.
På TISDAGEN gjordes fisksoppa där både fisk och broccoli kom från frysen.
På ONSDAGEN diverse enportionsförpackningar som med stormsteg närmade sig bäst-före. Varför just dessa stackars burkar ratats vecka efter vecka kan förklaras med att två av dem hade etiketter som "God gryta" och "Kinesisk köttfärs", en av dem var en fiskrätt som saknade datummärkning, och en av dem saknade märkning helt och hållet. Fiskrätten åkte i slasken -efter tining började vi försöka datumbestämma den så att säga "postumt" men lyckades inte komma ihåg när den hade tillagats. Den etikettlösa stackaren visade sig innehålla enbart brunsås, som visserligen luktade härligt, men kändes något svåräten i sammanhangen, så även den hamnade i hinken. Jag grämde mig mycket att vi inte hade hittat den på måndagen istället. Dock, den goda grytan var verkligen mycket god, likaså den kinesiska köttfärsen. Det hela kompletterades med en rejäl sallad och lite stekt falukorv till pipisarna.
På TORSDAGEN lyxade vi till det med att tina en "familjeportion" köttfärssås.
Och på FREDAGEN, som inte egentligen är en vardag i min mening, hade vi havregrynsgröt och mackor, med diverse brödbitar som hittades i frysen och blev smaskiga efter att ha rostats. Låter torftigt men "macka-mat" är 7-åringens favoritmat så det kvalar lätt in i kategorin fredagslyx. Kan bero på att det är ungefär den enda mat man får ha sirap på.

Även denna vecka har vi varit mycket sparsamma på matkontot men ändå ätit gott. Det är egentligen förvånansvärt lätt. Jag har dock inte riktigt förstått det där med att titta i reklambladen och i förväg bestämma menyn. Extrapriserna är ju även utmärkta på hyllkanten i affären. Så man tar fem saker som är till extrapris i affären och så äter man dem måndag-fredag och så blev det billiga veckan.
Kålpudding (kål, alltid billigt, färs extrapris). Kycklingsoppa (hel kyckling till extrapris). Blodpudding med bacon och vitkålssallad (alltid typ DET billigaste man kan äta). Smörrebröd med "hönsesallat" (resterna av den kokta kyckling som blivit soppa).
Och så lyx de luxe, färsk kolja (som var till extrapris i lokala affärens fiskdisk). Smord form. Kolja, salt, vitpeppar. 1 burk creme fraishe blandat med några skedar pesto. Lite  riven ost. 225 grader ugn, 20 minuter. Ris och kokta ärter. Fest!

Återstår att se hur vi ska tackla kommande vecka.

2 kommentarer:

 1. 99% av det du fryst in hade vi slängt. Fryst brunsås?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låt mig gissa, det enda du hade använt är köttfärssåsen -om den var mindre än en månad gammal. Vi HAR lite olika inställning till hur man skall hanteras du och jag.
   Fryst brunsås! Jorå, that's the shit. Om man har köpeköttbullar men vill lyxa till det med hemmagjord sås så är det ju perfekt att ha i frysen. Och när man väl gör så blir det ju nästan alltid lite för mycket. Obs. Har inte testat att frysa pulversås och jag tror inte att jag rekommenderar det.
   Ska nog bjuda er på "bara-rester-middag" nästa gång ni kommer på besök. Passa er.
   Hej.

   Radera