söndag 25 januari 2015

Rosa fisk. Middag för en femåring.

Eftersom fyraåringen fyllde fem på en måndag, var det svårt att ha ett regelrätt födelsedagskalas på rätta dagen. Men äta skulle vi ju göra ändå. Så vi bjöd in tre av våra närmsta vänner som är barnens favoriter på en enkel middag. Femåringen fick välja mat. Först ville hon att vi skulle bjuda på stekt falukorv med makaroner, men då sa jag till henne att det inte var bra bjudmat. Då föreslog hon taco, och det kunde väl gått an, men den ena av vännerna är fiskian, så jag tyckte inte att det var helt bra. Så jag kontrade med lax.
-Är det den rosa fisken? 
-Ja. 
-Ja, lax, jag älskar rosa lax!
 
 Samma morgon upptäckte jag att allt som låg i frysen i källaren var nästan helt tinat (det visade sig att det var min man som hade dragit ur kontakten till frysen "för jag behövde ett uttag", och glömt sätta i den igen. Tro mig, jag har skällt på honom för det...). Så det där paketet med ett kilo räkor som låg där fick vi ta till förrätt. Räkor är ju rosa så det gick an. Gjorde en klassisk skagen (skala och grovhacka räkor blanda med grovhackad dill, fint hackad rödlök, tre matskedar god majonäs, en matsked matlagningsyoghurt eller créme fraiche eller gräddfil och svartpeppar) och la på en rosterondell.  
Dom som inte äter Skagen fick skinka på, skinka är ju rosa. Och dom som inte ens ville ha skinka slapp. Man kunde också få fyra chips om man ville. 
Laxfilén parmesanbakades hel, serverades med pappardelle (sån där extra bred bandspagetti) och en krämig mussel- och paprikasås. Som garnityr rostad kål, musslor i sitt skal, strimlad rostad paprika, basilikablad och oxalisblad.
 
 Dottern fick välja flaskan på systemet så det blev rosa bubbel med illrosa etikett. Barnen drack hallonsoda.
 
Till efterrätt en princesstårta som på grund av diverse omständigheter hade åkt tåg tur och retur till Helsingborg och därför blivit lite illa tilltygad. Men inte värre än att vi kunde kamoflera det värsta med lite bär.
 

 
 
Recepten? Kommer här: 

Krämig mussel- och paprikasås
Såsen är det omständigaste, men går att förbereda. 

Börja med att rosta paprikor. Lägg röda delade och urkärnade paprikor (jag hade två stora paprikor, till fem vuxna och tre barn, men hade rätt mycket mat över...) med skinnsidan upp på en plåt med bakplåtspapper och lite olivolja. Sätt i mitten av ugnen på 250grader tills de är mjuka och skalen börjar bli lite svarta, ca 20 minuter.  Tag ut dem, låt dem svalna och pilla bort det mesta av skalen. 
Sedan är det dagsatt förbereda blåmusslorna. Skölj, rensa och kontrollera musslorna. 
Fräs en grovt hackad gul lök, två-tre skivade vitlöksklyftor, en stor skalad och skivad morot i lite smör och olivolja utan att det tar färg i några minuter. Maxa värmen och släng i musslorna tillsammans med några vitpepparkorn, ett lagerblad och en deciliter vitt vin eller vit martini (en nödlösning som fungerar utmärkt när man inte har nåt vitt hemma). Rör runt och häll över en-två deciliter vatten. Lägg på lock och koka på hög värme cirka fyra minuter tills musslorna öppnat sig och är kokta, rör om någon gång undertiden. Sila av spadet och spara det. Låt musslorna svalna lite utan lock och plocka ut dem ur skalen. Spara några i sina skal att garnera med. 
Fräs ytterligare en liten grovhackad gul lök i lite smör utan att det tar tid. Strimla dom rostade paprikorna, spara eventuellt några remsor att garnera med, lägg resten i kastrullen med löken. Häll på musselspadet (hos mig var det ca 3 1/2dl) och koka ihop ca en kvart. Mixa sen ordentligt slätt. Häll på några (3?) deciliter grädde och saften av 1/2 citron och mixa ihop. Koka upp och smaka av. Vill man ha mer sälta så smula ner fiskbuljong, en halv åt gången, koka upp och rör ordentligt innan du smakar av igen. Tillsätt mer citron om det behövs. Hit går det bra att förbereda. Vid servering är det bara att värma på, och blanda ner de skalade musslorna sista minuten så att de blir varma.

Parmesanbakad laxfilé
Lägg laxabiten i en långpanna med bakplåtspapper med skinnsidan ner (jag använde samma plåt och papper som till paprikorna, det gör inget att det är lite paprikabränt på den). Salt, svartpeppar, vitpeppar. Täck med grovriven parmesan. 180 grader ugn till 62 grader innertemperatur. Höj temperaturen på ugnen om laxen är blek fortfarande när den närmar sig 50 grader. Den ska bli gyllene men inte brun. Tog knappt en halvtimme för mig med en hel tjock laxsida. Men det gör inget om laxen inte är smällvarm tycker jag, så det gör inget om den blir färdig lite tidigare. Bara den inte blir överbakad och torr.
 
Rostad kål
Grönkål (största durkslaget fullt, det sjunker ihop så förfärligt) från trädgårdslandet sköljdes, ansades och kokades i fem minuter. Sköljdes i kallt vatten och torkades av. Går säkert lika bra med grönkål från butik, eller svartkål. Stek på medelvärme, tillsammans med pyttesmå buketter från ett halvt blomkålshuvud, i smör och olivolja tills blomkålen är lite brun i kanterna och grönkålen är nästan krispig. 
 
Vid servering, koka pastan, sila och blanda med en del av såsen så att pastan blir täckt. Lägg upp pastan, häll på lite mer sås på och runt pastan och se till så att alla får några musslor... Lägg en laxbit på toppen. Sprid ut kålen, paprikastrimlorna och musslor med skal runtomkring och toppa med basilikabladen och oxalisbladen/blommorna. Oxalis är släkting med harsyra, vackra mörkröda blad och gula blommor. Allt är ätbart. Såg det för första gången på vanlig affär när jag handlade till detta och är mycket förtjust.
 
Smaklig spis.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar