söndag 20 april 2014

Renovering i paradiset. Smygreklam.

Som sagt, den relativa frånvaron här på bloggen beror till stor del på att vi befunnit oss i paradiset, där internet är en framtidsgrej. Vi har också ägnat största delen av tiden där åt renovering och pynt, till gagn för både oss själva och sommargästerna, är förhoppningen. Vi hann med väldigt mycket men ändå hann vi inte ens påbörja någon målning och tapetsering av varken väggar eller innertak. Saker har en tendens att ta rätt så mycket längre tid än vad man tänkt sig, särskilt med tre barn i hasorna. Som tur är hade vi min far på plats och han gjorde minsann skäl för sina måltider vill jag lova.
 
Och vi är fortfarande rätt så långt ifrån vårt slut-/drömscenario, i detta första skede försöker vi spara lite slantar genom att prova vad av det som redan fanns på plats, och av det vi hade liggande hemma, tillsammans med lite blocket- och loppisfynd som kan användas. 
 
Nedan en upprapning av vad vi faktiskt gjorde. Och lite bilder. Den som vill se "före"-bilder kan ju gå in och kolla i annonsen, men pass på, jag kommer att uppdatera bilderna på blocket inom kort.
 
 
 Utvändigt.
 
Utvändigt gjorde vi just inte mycket. Bytte ut trappstegen upp till terrassen på andra sidan, för dom var väldigt spruckna. Och jag är inte så sugen på att hyresgästerna ringer mig mitt i sommaren för att klaga på att dom brutit benen på trappsteg som rasat ihop i språnget.
 
 
Hallen.
Ny hängare/hatthylla, nya krokar till barnjackor, ny bonad på väggen, flyttat ut en byrå och satte in två stolar. Nya tavlor på väggen.
 
 
Badrummet.  
 
Skurade REJÄLT i duschkabin och även resten. Jag låg bokstavligt på knä och skurade fogarna på toaletten och bakom duschblandaren med tandborste. Min egen.
Målade fönster och fönsterkarmar vita (jämfört med den obehandlade och rätt fläckiga furun).
Limmade och silikonade fogarna i våtrumstapeten (som tidigare var hjälpligt lagade med tejp...). Tog ner diverse krimskrams, silikonade spik- och skruvhål. Bytte toalettsits. Satte upp ny toalettpappershållare. Bytte duschmunstycket. Satte in ny "schampo-korg" i duschen. Bytte handukskrokar. La in nya badrumsmattor. Bytte handtag på skåpen (eller egentligne, skruvade loss, skurade, spraymålade dem svarta och skruvade dem tillbaks igen). Tog bort det trasiga badrumsskåpet/spegeln och målade en loppisköpt stor spegel svart och satte in. Fortfarande finns det en hel del att göra här men nu känns det iallafall inte sunkigt.  
 
 
 
Stora sovrummet.  
 
Ny matta. Nya sänglampor till våningssängen. Dragit åt alla skruvar i våningssängen så att man kan klättra upp i den utan att den går i bitar. Tagit bort kapphängare bakom dörren som gjorde att den inte kunde öppnas ordentligt. Flyttat ut ett bord. Nya resårmadrasser, bäddmadrasser och madrassöverdrag till dubbelsängen. Nytt överkast.
 
 
 
Korridoren.
Li
Tagit bort ful taklampa, satt in spotar (ja, väldigt 90-tal, men vi hade dem liggande hemma så vi kunde inte med att lägga pengar på att köpa ännu fler lampor just nu). Tagit bort tavlor och satt upp nya.   
 
Köket.
 
Ny större kyl/frys. Installerat diskmaskin (tog längre tid än förväntat due to väldigt gamla rör och infästningar under vasken). Ny vattenkokare. Bytt microvågsugn (den gamla var från 80-talet. Tog närmre 2 minuter att värma 200ml vatten till välling i den, inte okej). Köpte en grenkontakt så att man kan både göra te, kaffe och lyssna på morgonradion samtidigt. Löst upp propp som gjorde att avrinning från vasken var dålig. Satt upp krokar till kökshanddukar. Tryckte in en uppsättning plastservis till barnen från Ikea i skåpen, tillsammans med ny Steltontermos och lite annan lös bra att ha-utrustning.
 
 
 
 Sovrum 2.
 
Ny matta. Nya madrassöverdrag. Satt in en taklampa och fixat en sänglampa till. Flyttat ut lite möbler och satt in lite andra. Ny rullgardin. Detta är det rum jag trodde att vi skulle hinna helrenovera (ny färg och tapeter på väggar och måla taket), men där vi i praktiken gjorde minst. Hann inte ens flytta runt och sätta upp "rätt" tavlor.
 
 
Matsal/ vardagsrum.  
Ny matta. Klätt om stolsdynor och soffsitsen, sytt nya överdrag till kuddarna i kökssoffan. Ny taklampa över bordet. Nya tavlor på väggarna.  
 
Ny matta. Nytt soffbord (som vi hittade i ladan, slipade och oljade). Två nya fåtöljer med lammfällar. Nytt brickbord. Nytt sideboard (inte i bild). Ny bordslampa, med ny skärm. Flyttat hit TV och tv-bord från ett av sovrummen, vilket även innebar flytt av Tv-antennen utvändigt, inklusive ny kabeldragning. Ny taklampa, inklusive flytt av densamma och montering av dimmer. Ny golvlampa (som vi hittade i ladan men fick byta strömbytare, kontakt och skärm på). Nya tavlor. Nya kuddar i soffan. Tagit bort diverse tavlor och gamla krokar och spikar, samt gardiner och gardinstänger. Plockat undan tingel-tangel.
 Och störst av allt; rivit halv-väggen mellan matsalen och vardagsrummet. Efter bara två timmar var det ofattbart att den väggen ens hade funnits. Innebar också åtgärder med eldragning eftersom den väggen hade en strömbrytare och lite sladdar i sig. Kvarstår att åtgärda; hål i golvet (så tjusigt dolt under den blåa mattan), samt ett glapp i väggpanelen (ännu tjusigare gömt bakom den ännu tjusigare bokhyllan).
 
Det var liksom allt vi hann.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar