söndag 2 mars 2014

Hela mars är redan hemma?

Fick nys om en fotoutmaning för mars som startade på Instagram igår, man ska posta en bild om dagen på givet tema. Om jag följer den utmaningen, så kan blogginläggen helt enkelt handla om den bilden? På så sätt kan jag slå två flugor i en smäll, blogga hela mars "utan att tänka". Eller så är det bara jättesvårt att ta bloggbara bilder, så att båda utmaningarna bara blir värre än vad svårare än vad de egentligen är? Vi får se. Men var inte oroliga, prio är iallfall blogg100, om det skulle råka uppstå konkurens mellan dessa två utmaningar.

Igår var temat "grönt", mitt bidrag blev den här bilden:
 

Middagen i torsdags. 
Koljafiléer kokta i den bästa fisksåsen (som jag skrev om för inte så länge sen), för dagen upppiffad med creme fraiche och mycket dill. 
Potatismos. 
Ärtor (mest för att ettåringen älskar det).
Apelsinkarameliserad fänkål. 

Själv är jag inte överförtjust i fänkål, men jag tränar på det för vi behöver öka grönsaksutbudet i den här familjen. Och på det här sättet var det ganska lätt att äta mer än en liten liten bit fänkål. 

Ansa fänkålen och skär i klyftor. 

Värm rätt rikligt ned olivolja i stekpannan och lägg i fänkålsklyftorna, salta och peppra. Stek på rätt hög värme, vänd klyftorna lite då och då. 

Efter cirka fem minuter slår du på en bottenskyla vatten som får koka in. Känn med en sticka om fänkålen är lagom mjuk -det tar längre tid än man tror. Den ska inte bli helt degig men får inte vara träig, balansgång. Om den inte är tillräckligt mjuk, vänd klyftorna och upprepa vattenproceduren, om det behövs flera gånger tills fänkålen börjar bli färdig. 

Häll på saften av en färskpressad apelsin, och en rätt stor klick smör. Låt detta koka in, vänd någon gång. Det söta i apelsinen bränner rätt lätt så se upp mot slutet! 

Lägg upp fänkålen och skeda över den härligt glansiga sirap som bildats i stekpannan av smöret och apelsinen. Strössla över finrivet apelsinskal, lite flingsalt och lite mer peppar. Mums. 

2 kommentarer:

  1. Det var pappa som var anonym. Man måste välja en profil. Vilken?

    SvaraRadera