torsdag 20 mars 2014

Högrev. (Ett reservinlägg. )

Kan förvandlas till en mycket god gryta till exempel såhär.

Skär köttet i bitar, kanske 1 kilo lite knappt. Hacka en stor lök. Dela 1/2 purjolök i bitar. Hacka två vitlöksklyftor. Tärna rotselleri sockerbitsstort, ungefär en deciliter. Dela en stor morot i bitar. Öppna en bruk hela skalade tomater och dela tomaterna i grova bitar.

Bryn köttet i mycket varm gryta, i mycket smör. Salt och vitpeppar. Rör inte för ofta, låt det få färg!

När köttet fått ordentligt med färg runtom lägger du ner lök och vitlök och purdrar över en matsked vetemjöl och låter det bryna lite till.

Häll på en deciliter marsalavin, eller martini, eller sherry eller nåt annat gott, rör runt och låt det ånga av sig lite.

Lägg i resten av grönsakerna och tomaterna inklusive spadet. Häll på vatten så att det precis täcker och rör runt. Svartpeppar, 1/2 kruka färsk timjan, 2 lagerblad och 2 köttbuljongtärningar.

Rör tills buljongen löst sig och låt sen grytan puttra under lock i 1 1/2-2 timmar. Köttet måste få bli riktigt mört, annars kan du lika gärna göra taco till kvällmat, det är också gott. Rör om då och då och häll på lite mer vatten om det kokar av för mycket.

Servera med ungefär vad du vill, men använd gärna resten av timjankrukan vid serveringen.

Åttaåringen frågade vad den här maten heter och jag var inte riktigt säker. Men vi enades om att kalla det för gryta. Kanske Timjangryta.

Omar Faruk Tekbilek – Long Wait

2 kommentarer: