tisdag 18 juni 2013

Midsommartips; röror.

När mamma häromdagen satt och efterfrågade inspiration på midsommarmat var det enda jag kom på en salig massa röror. Sätt fram i olika skålar och låt var och en förse sig, eller gör ett gäng fina snittar på olika bröd -kavring, knäcke, crostini, hederlig rostad formfranska eller rustikt rågbröd eller varför inte det så eveinnerligt populära surdegsbrödet, i rostad eller rå form. Alla rörorna kan man med fördel göra några timmar i förväg så att de hinner stå till sig. Och alla utommusselmajonäsen håller sig fint dagen efter också om det skulle bli något kvar. 

Och en go'vän skrev något om tonfiskröra istället för att snusa så här kommer min godaste tonfiskröra, även kallad tonfisktapenade:
Servera med grönsaker som en sallad eller på crostini som drinktilltugg eller på en grillad bruscetta tillsammans med några tomatskivor som förrätt:
Finhacka röd chili, rikligt med svarta oliver, och rejält med kapris. Strimla salladslök eller rödlök eller gräslök. Blanda allt med burktonfisk (använd helst den i olja den är bättre kvalitet, medelhavsmänniskorna äter gärna burktonfik av fin kvalitet i olja, men skulle inte få för sig att röra den i vatten). Om du trots allt använder vattenfisk, krama ur den rejält. Tillsätt god olivolja till det hela så att det blir fin konsistens (inte torrt men inte slaskigt) och mycket svart peppar, eventuellt salt, samt lite citronsaft. Fördelningen brukar vara ungefär 1/2 tonfisk, sedan lika delar av oliver, kapris och lök. Resten efter tycke och smak.

Först ut, två favoriter från svärmor:
Musselmajonäs.
Andas sjuttiotal så det skriker om det och jag var minst sagt skeptisk när jag såg henne göra det första gången. Men jag föll pladask. Gör sig bäst på rostat vitt bröd.
Låt en burk musslor rinna av och grovhacka sedan. Blanda med majonäs och lite pressad vitlök. Salta lite om du tycker det behövs, eventuellt en skvätt citron, och så svartpeppar.

Kaviargrädde.
Även detta låter lite mysko men är gott.
Vispa grädde. Blanda med smörgåskaviar ur tub (jag brukar ta vanlig Kalles eventuellt den röda milda, svärföräldrarna är mycket noga med att det är den där Ejderns som är orökt). Och riktigt finhackad gul lök. Även detta passar bäst med rostat bröd.
Jag minns att farmor gjorde något liknande som var mycket smaskigt och en veritabel kaloribomb;
Kanstskär vitt bröd och lägg dem tätt på en plåt (med bakplåtspapper). Ringla över smält smör. Bred på ett lager,  ca 2 cm tjockt, kaviargrädde enligt ovan. Strö över finriven ost. Gratinera i ugn. Servera som drinktilltugg.

Röra med varmrökt lax.
Snarlikt tonfisktapenaden men ändå inte.
Finhacka ett syrligt äpple, en liten röd lök och en liten dillknippa. Grovhacka en näve kapris. Blanda detta med ca 1dl majonäs. Vänd ner bitar av varmrökt lax, tillsätt eventuellt mer majonäs om det inte "täcker" laxen. Rör försiktigt så att laxen inte blir helt söndermosad, det är gott om det finns lite större bitar kvar.

Min gubbröra.
The best of the best. Finhacka en burk ansjovis, ett kallt hårdkokt ägg och en stor eller två små kokta kalla potatisar. Har man ingen ansjovis kan man ta matjessill eller för all del vanlig löksill, men se till att finhacka ordentligt då och räkna inte med samma goda smak. Gör jag dubbel sats tar jag oftast en burk ansjovis och en burk matjes... Nåväl, blanda hacket med finhackad rödlök, gärna finhackad gräslök och om det finns lite finhackad dill och sist men inte minst lite vitpeppar. Lägg sen i en tesked vanlig slottssenap (eller i värsta fall dijonsenap) och lika mycket kalles kaviar. Och sist precis så mycket majonäs att det täcker röran.

Kalla chilliräkor.
Från pappa, fruktansvärt enkelt. Nästan så att jag tror att jag har glömt någon ingrediens? Ganska smakstark så man kan inte direkt fylla en hel macka med detta, men man kan lätt trycka i sig ett gäng med en tandpetare undertiden man dricker en öl i solen.
Skala räkor (frysta går utmärkt men krama ur dem lite lätt då så att de inte är för vattniga). Blanda med tomatbaserad chilisås (typ Heinz) har man inte det kan man ta vanlig ketchup och hotta upp med sambal oelek. Är man våglig tar man ändå extra sambal. Tillsätt sen ganska mycket finriven pepparrot (eller efter tycke och smak). Man kan också tillsätta dill men det ingår inte i originalet. Ät.

Skinkröra.
Med lite rysk inspiration kom den till en dag när kylskåpet var nästan tomt och vi fick oväntat besök.
Finhacka några cornichiner (eller ett gäng skivor smörgåsgurka eller en saltgurka), några skivor vanlig rökt påläggsskinka och ett hårdkokt ägg. Vill man kan man ta en bit lagrad hårdost också och finhacka, och/eller äpple och/eller kapris. Rör ihop med lite majonäs och

Som ni märker. Jag tycker att man kan hacka nästan vad som helst, blanda det med en aning majonäs och så blir det gott. Håller ni med?

Tack ICAkuriren för bilden på gubbröra.

1 kommentar: